Sunday, March 30, 2008

Sabancı'dan yeni yatırım hazırlığı

Kerem Sertbel
107604231



Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Bridgestone, Komatsu Toyota ve Mitsubishi gibi Japon ortaklarıyla yeni yatırım planları yaptıklarını açıkladı.

Japonya'nın ekonomi gazetelerinden Nikkei Sangyo Shimbun'a röportaj veren Sabancı, "Öncelikle mevcut ortaklarımızla yeni projeler üzerinde duruyoruz. Bridgestone ile yeni ekipman yatırımları, Komatsu ile yurtiçinde üretimin başlatılması, Toyota ile Lexus markasının pazara girişi, Mitsubishi Fuso ile de kamyon üretimine yönelik planlarımız var." dedi. Sabancı, Japon şirketleri için Türkiye'de ideal sektörlerin neler olduğu sorusuna ise "Şu anda en ideal sektör enerji. Hükümetin yakın zamanda ihaleye çıkacağı nükleer enerji santrallarına yönelik program da bunun merkezinde. Biz de Sabancı olarak bu projede Japon firmaları ile işbirliği yapabiliriz." karşılığını verdi. Güler Sabancı, "Türk sanayiinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?" sorusuna da şu cevabı verdi: "İşçilerimizin üretkenliği yüksek. Liman, yol gibi altyapı unsurları iyileştirildiği için coğrafi ve demografik olarak ciddi avantajımız var. Fakat döviz kuru ve enerji maliyetlerinin yüksekliği de mevcut durumun zayıf yanlarını oluşturuyor. Türk Lirası'nın değerlenmesi de bir olumsuzluk nedeni. Daha fazla özelleştirme ve de regülasyon yapmamız gerektiğini düşünüyorum."



Yorum:

Son yıllarda pek de ön plana çıkmayan Sabancı Holding artık bu gidişe dur deme peşinde.Kurumun başına geçen Güler Sabancı'nın çok büyük atılımlar peşinde olduğu bazı açıklamalarında anlaşılmaktaydı.Japon firmalarıyla çok köklü ilişkiler içinde olan kurum, bu ilişkilerinden yola çıkarak gerek yurtiçinde gerek yurtdışında çok daha aktif rollerde görebiliriz.

No comments: