Tuesday, June 10, 2008

Haber: İngiltere’deki yıllık Videofon satışı bizde 1 haftada yapıldı

Türk halkının teknolojik yeniliklere olan ilgisi, telefonda görüntülü konuşma imkanı veren Videofon’un satışa çıkması ile bir kez daha kanıtlandı. Türk Telekom, British Telecom’un 1 yılda satabildiği 2 bin görüntülü telefonu, yeni hizmetin piyasaya çıktığı ilk haftada sattıADSL müşterisi sayısını 3 yılda 3 kat artıran Türk Telekom’un Genel Müdürü Paul Doany, dün yılsonu hedeflerini 6 milyon ADSL abonesi olarak açıkladı. Bu artışta ADSL üzerinden görüntülü telefon hizmeti Videofon’un da büyük katkısı bekleniyor. Sadece 1 hafta önce satışa çıkan Videofon’a TT’nin hedefinin çok üzerinde, 2 bin kişi abone oldu. Bu rakam, British Telecom’un 1 yılda satabildiği görüntülü telefon adedi. Türk Telekom’un dün açıkladığı başka bir veri de Türk halkının teknolojik yeniliklere ne kadar çabuk ısındığını ortaya koyuyor. Telekom’dan e-fatura kullanmaya başlayanların sayısı 550 bin aboneyi bulmuş durumda.

Avrupa’nın en hızlısı


Türk Telekom ve Avea ile ilgili son verilerin açıklandığı toplantıda konuşan İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Paul Doany, geniş bant alanında 2005 yılı sonunda 1.5 milyon olan ADSL hattının 31 Mart 2008 itibarıyla 3 kattan fazla bir artışla 4.95 milyona ulaştığını, ADSL hat sayısında yaşanan bu artışın Avrupa’daki en hızlı büyüme oranlarından biri olduğunu vurguladı.Türk Telekom olarak daha hızlı internet erişimini mümkün kılmak için yatırım yapmaya devam ettiklerini, sabit hat alanında ise devre anahtarlamalı ses şebekesinin yerini alacak olan MPLS transmisyon omurga şebekesine yatırım yaptıklarını anlattı. Genel Müdür Doany, soruları yanıtlarken, hissedarlara verilen rehberde 2008 sonunda ADSL sayısının 6 milyona ulaşabileceğinin denildiğini ifade ederek, “Rekabet performansına göre... 2008 sonunda ADSL abone sayısının 6 milyona ulaşabileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Avea 10.5 milyon aboneyle % 17’lik pazar payına ulaştı


Avea CEO’su Cüneyt Türktan, 2008 içinde 300 milyon dolarlık yatırım planlandığını kaydederek, 10.5 milyon abone sayısına ulaştıklarını, kapsama alanlarının yüzde 70 olduğunu, bunun daha da gelişeceğini söyledi. Türktan, yılın ilk çeyreğinde pazarın yüzde 15 büyürken Avea’nın yüzde 30 büyüdüğünü ifade ederek, “Pazar payımız geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 2’lik artarak yüzde 17’ye ulaştı. Gelir seviyesinde yüzde 42 büyüme sağladık. 2007’nin ilk çeyreğinde 341 milyon YTL olan gelir, bu yılın ilk çeyreğinde 482 milyon YTL’ye ulaştı” diye konuştu. Abone başı gelirde yüzde 8’lik bir iyileşmenin bulunduğunu kaydeden Türktan, geçen yıla göre personel sayısının yüzde 25 arttığını belirtti.

Telekom kurdan nasıl kaybetti?


PAUL Doany, 2007’nin ilk çeyreğinde 515 milyon YTL olan net dönem kârının, bu yılın aynı döneminde 399 milyon YTL’ye gerilediğini, bunun kur kayıplarından kaynaklandığını bildirdi.Türk Telekom Finans Başkanı Ersin Topçuoğlu ise bu kaybın nedenini şöyle anlattı: “Yabancı döviz kredileri kaynaklı, 200 milyon YTL’nin üzerinde bir kur farkı kaybı söz konusu. Kurun 31 Aralık 2007 seviyelerinde kaldığını varsayarsak birinci çeyrek net kârı 562 milyon YTL civarında kapanırdı. Bu da düşüş değil, yaklaşık yüzde 10 artış olurdu. Telekom’un 2.4 milyar YTL borcunun hemen hemen tümü, ağırlıklı Avea olmak üzere döviz cinsinden uzun vadeli kredilerden kaynaklanıyor.“
Kaynak: Vatan Gazetesi
http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=10.06.2008&Newsid=183211&Categoryid=2


Yorum: Türk Telekom'un Videofon konusundaki başarısının ve Türkiye'deki 1 haftalık Videofon satışlarının İngiltere'deki yıllık satışlara denk gelmesinin ardındaki neden olarak; Videofon'un Türkiye'de çok iyi tanıtılmış olması ve ilgili reklamların çok etkili olduğu görüşündeyim . Özellikle bu reklamlarda ünlü komedyen Cem Yılmaz'ın oynaması, halkın büyük ilgi göstermesine sebep oldu. Zaten Cem Yılmaz'ın Türk Telekom reklamları halkın beğenisini kazanmıştı ve onlar Videofon için bir öncelik niteliğindeydi. Önce Cem Yılmaz, reklamlarda Türk Telekom'un icatlarını ve çeşitli servislerini tanıttı ve bunların üstüne Videofon'u komik üslubu ve yarattığı komik karakterle bir kez daha seyirciyi güldürerek onlara bu ürünü zevkle tanıtmayı başardı. Öte yandan Videofon Türkiye için önemli bir adım oldu. Videofon'un orta ve üst düzey maddi konuma sahip insanlar tarafından tercih edildiği görüşündeyim. İnternette yurtdışındaki kişilerle de ücretsiz görüntülü konuşma yapılabilen şu dönemde bile Videofon'un bu kadar kişinin ilgisini çekmesi biraz şaşırtıcı. Ama yine de Cem Yılmaz'ın katkısının büyük olduğu bence tartışılmaz.
Ayrıca Türk Telekom'un ADSL satışlarındaki büyüme oranını ve pazar payının gittikçe artmasını, hem monopollüğünden kaynaklanan insanlar üzerinde yarattığı büyük etki ve güvenden kaynaklandığını; hem de yine Cem Yılmaz'ın stand-up gösterisi gibi sunduğu reklamların halkın büyük beğenisini topladığını düşünüyorum. Bu reklamlar ve halkın üzerinde bıraktığı etki yalnızca Türk Telekom'u değil, Avea'yı da olumlu yönde etkiliyor ve bu çok normal bir artış.
Telekom'un kur kayıplardan kaynaklanan net karındaki düşüşün, yatırımcıları ve halkı etkilemeyeceği görüşündeyim. Çünkü sürekli artan pazar payına ve işletim faaliyetlerinden olan net kara sahip olan Telekom, halkın güvenini sadece kur kaybından kaybetmeyecektir. Önemli olan döviz cinsinden uzun vadeli kredilerini azaltması ve işletim faaliyetlerini her geçen yıl arttırması ve tabiki bunları etkili pazarlama ve reklamlama taktikleriyle halka sunmasıdır. Cem Yılmaz'la olan sözleşmesini bitirmemesi de Türk Telekom için büyük bir artıdır, diye düşünüyorum.

Deniz Desi Tariç
10514063

No comments: