Tuesday, April 15, 2008

Google ve Yahoo’dan işbirliği testi

10.04.2008

Arden Agopyan
107604003


Dünyanın önde gelen iki arama motoru Google ile Yahoo, reklam konusunda işbirliği yapacak. Test aşamasındaki bu işbirliği 2 hafta sürecek. Bu işbirliği ile Google, Yahoo'da yapılan aramaların yüzde 3'ünde reklamlarını gösterebilecek.

Dünyanın önde gelen yazılım şirketi Microsoft, Yahoo'yu almak için 44.6 milyar dolar önermişti. Ancak Yahoo, teklifi düşük bularak kabul etmemeişti. Uzmanlar, Yahoo ile Google'un bu işbirliğinin, Microsoft'u kızdırmak için olduğu yorumunda bulunuyor. Microsoft, Yahoo ile Google'un işbirliği yapmaya kesin olarak karar vermesinin tükecinin çıkarına olmayacağını söyledi. Microsoft'tan Brad Smith, "İşbirliği, online reklam pazarının yüzde 90 oranında Google'un eline geçmesini sağlar. Bu da pazarı daha az rekabetçi hale getirecek." şeklinde konuştu. Yahoo da işbirliğinin kesin olmadığını açıkladı.

Ancak işbirliğinin testi bile, Yahoo'nun borsadaki hisse senetlerini değerini yüzde 7 oranında arttırdı. Cowen and Co. adlı şirketin uzmanlarından Jim Friedland, "Yahoo, akıllı bir adım attı. Herşey, Microsoft'un elinde gibi duruyordu. AncakYahoo bu adımı ile Microsoft'tan daha fazla para alabilecek." yorumunda bulundu.

Microsoft CEO'su Steve Ballmer, geçtiğimiz Cumartesi yaptığı açıklamada, Yahoo'ya teklifi kabul etmesi içim 3 hafta süre tanımıştı. Ballmer, 3 hafta sonra tekliflerini düşürebileceklerini belirtmişti.


Yorum:

İşbirliği haberlerinin çıkmasıyla Yahoo'nun hisse fiyatlarındaki artış, işbirliğinin gerçekleşmesi halinde Yahoo'nun daha çok değerlenecek olmasının habercisi olarak yorumlanabilir.
Internet reklamcılığı konusunda Right Media Exchange haricinde aktif ve idaalı bir yapısı olmayan Yahoo, bu işbirliği sonunda Google'ın piyasadaki konumunun güçlenmesini de sağlayacağından, internet arenasında Google karşısında, Live servisleri ve Facebook gibi sosyal ağlara yaptığı yatırımlarla direnmeye çalışan rakip Microsoft'un söz konusu işbirliğinin gerçekleşmesinden önce teklifini yükseltmesini gerektirebilir.

Kaynak: MediaCat Online (http://www.mediacatonline.com/tr/news/details.asp?a=1&id=6205&page=1) & Zaman

No comments: