Wednesday, October 31, 2007

Eczacılar Sendikası: İlacın reklamı olmaz


Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, "İlaçta reklamı serbest bırakarak, bilinçsiz ilaç tüketimini arttırmak toplumun geleceğine atom bombası atmaktır" dedi.
Basında yer alan reçetesiz ilaçlarda reklamın serbest bırakılması yönündeki taleplerle ilgili açıklama yapan Saydan, tüm dünyadaki zehirlenmelerin çoğunun ilaç zehirlenmesi olduğunun altını çizerek, "İlaç dozunda ve yerinde kullanılması gereken bir zehirdir. Reklam gelirlerinin artması amacıyla ilaçta reklamı serbest bırakarak bilinçsiz ilaç tüketimini arttırmak, toplumun geleceğine atom bombası atmak anlamı taşır" dedi. Reçetesiz ilaçların yaygın olarak kullanıldığı ve ilaç reklamlarının serbestçe yapıldığı Amerika Birleşik Devletleri'nde ilaç zehirlenmesi oranı, ilaç reklamlarının tüketimi pompalaması sonucu dünya ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Saydan, böylece ülkedeki zehirlenmelerinin yüzde 65'inin ilaç zehirlenmesi olarak gerçekleştiğini ve Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) da artık toplum sağlığını tehdit eden bu durum için yeni yaptırımlar, yeni düzenlemeler yapmaya başladığını kaydetti.
Son zamanlarda zakkum bitkisi ve lida maddesi içerin ilaç kullanan kişilerin hayatını kaybettiğini hatırlatan Saydan, "Öte yandan, reklam yoluyla reçetesiz ilaçların öncelikle market, bakkal ve benzeri yerlerde giderek amaçlanan eczane zincir marketlerinde yetkisiz ve sorumsuz kişilerce herhangi bir meta gibi pazarlanması söz konusu olacak ve bu da reçetesiz ilaçların yanına reçeteli ilaçların da sızmasının yolunu açacak. Böylece reçeteli ilaçların da marketlerde satılmasının yasallaştırılması sağlanacaktır.
Eczacılar olarak, oynanan bu OTC oyununa karşı; denetim mekanizmalarının yetersiz olduğu göz önüne alındığında nasıl bir durumla karşılaşacağımızın boyutlarını ve gelişecek olumsuzluğa karşı halkımızı uyarmayı bir görev biliyoruz. Son yıllardaki sürekli fiyat düşümlerine karşın, giderek artan ithal ilaç harcamalarından da anlaşılacağı gibi dışa bağımlılıkta artış yaşanmasına neden olacak ve halk sağlığını da tehdit eden bu uygulamaya hükümetin de geçit vermeyeceğini düşünerek, yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Yayın tarihi: 26.10.2007
Başak Demircan

No comments: