Friday, October 26, 2007

Facebook, Gates'e gitti

Yahoo, Google ve Microsoft'u peşinden koşturan Facebook'ta kazanan Bill Gates'in patronu olduğu Microsoft oldu. 23 yaşındaki Mark Zuckerberg'e ait olan sitenin yüzde 1.6'sı için 240 milyon dolar ödendi.

Yazılım devi Microsoft yeni ekonominin parlayan yıldızı Facebook'un yüzde 1.6'sını 240 milyon dolara satın aldı. 23 yaşındaki Mark Zuckerberg'in Şubat 2004'te kurduğu Facebook'un piyasa değeri bu satışın ardından 15 milyar dolara yükseldi. İnternette arkadaşlararası buluşma noktası olarak tabir edilen sosyal paylaşım ağı Facebook'u satın almak için iki yeni ekonomi devi Microsoft ve Yahoo kıyasıya mücadele veriyordu. Geçtiğimiz aylarda Yahoo'nun 1 milyar dolarlık, Google'ın 2.3 milyar dolarlık teklifini geri çeviren ve sitesinin '8 milyar dolarlık' bir değere sahip olduğunu açıklayan Mark Zuckerberg, böylelikle tahminlerinin de üstünde bir fiyatla Microsoft firmasıyla anlaşmış oldu.

Reklam atağına kalkacakYüzde 1.6 küçük hisse gibi görünüyor olsa da Microsoft için bu adım oldukça önemli. Çünkü Microsoft, bu fiyatla siteninin gelecekteki reklam potansiyelini satın aldı. Bu satın almayla birlikte ABD ve Amerika dışı pazarlarda reklam işbirliğine gidecek olan iki firma, böylelikle kısa vadede gelirlerini önemli oranda katlamayı hedefliyor. Bu satın almanın bir diğer yönü de, Microsoft'un olası hisse satışlarında önceklikli alıcı durumuna gelmesi. Böylece Microsoft, Yahoo ve Google'la rekabette önemli bir adım atmış oldu.

kaynak: http://www.milliyet.com.tr/2007/10/26/ekonomi/axeko01.html

Tardu Çetin

2 comments:

Marketers discussing marketing & markets said...

Bugüne kadar hazırlanmış yüzlerce tanışma-arkadaş bulma sitesine rağmen (misal myspace), değişik eklentileri ve kullanıcıyı sürekli aktif tutan uygulamalarıyla facebook çok büyük bir fark yaratmıştı.

Tüm dünyadan her gün ortalama 150 bin kişinin üye olduğu sitenin %1,6'sını satın almak son derece akıllı bir adım.

Daha önce myspace ve youtube sitelerinin de büyük miktarda paralara satın alındığını düşünecek olursak,facebook için yapılan bu yatırım, microsoft'u rakipleri önünde 1 adım ileri götürecektir. Aldığı reklamlar ile 2006'da 100 milyon dolar gelir elde eden facebook, Microsoft'un gelecekteki reklam potansiyelini satın almasıyla fazlaca karlı olacak gibi görünüyor.

Marketers discussing marketing & markets said...

Tardu Çetin