Thursday, November 22, 2007

Dericiler: 1 milyar dolar zarardayız

İSTANBUL - Türk Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Mahmut Yeşil, 2007'de satış ve siparişlerde de yüzde 40 azalma olduğunu belirterek, "Bu da bizim 500 milyon ile 1 milyar dolar arasında zarara uğramamıza neden oldu" dedi.
İlk kez TÜRDEV çatısı altında bir araya gelen sektör dernekleri, sıkıntıları anlattı. Mahmut Yeşil, sektörü krize sürükleyen nedenlerin başında küresel ısınmanın geldiğini, fakat en büyük sorunun önüne gelenin bu pazara adım atmasıyla başladığını söyledi. Yeşil, "Sorunlar büyüdü. Biz bu tatlı rüyadan uyanmak istemedik. Sektör kapanma durumuna gelince uykudan uyandık. Her şey 1990'lı yıllarda Ruslar'ın Türkiye'ye gelmesiyle başladı. Deri piyasası o zamanlar yüzde 70 oranında Rusya'ya çalışıyordu. Biz dericiler olarak bu durumdan zamanında yüzde 200'lere varan kârlar elde ettik. Rusya'da eylül-ekim aylarında deri satın alınır. Bu sene son 30 yılın en yüksek sıcaklıkları yaşandı" dedi.

Çin, yarı fiyata deri satıyor

Bugün gelinen noktada ayakta kalma savaşı verdiklerini söyleyen Yeşil, yeni bir yol haritası beklediklerini ifade etti. Dericilerin teşvik kapsamına alınmasının önemine değinen Yeşil, suni derinin piyasaya zarar verdiğini de belirtti.

Sektördeki durgunlukta dericilerin de hatası olup olmadığı sorusunu ise Yeşil, şöyle yanıtladı: "Biz dericiler hata yapmadık mı? Yaptık. 90'dan sonra elin camcısı, çaycısı gelip deri sektörüne girerse yanlışlıklar olur. Muhakkak hatalar yapıldı. Yanlış kârlar elde edildi. Rusya da buna doydu. Artık almak istemiyor. Çin, yarı fiyatına Rusya'ya servis yapıyor. 2007'de satış ve siparişlerde de yüzde 40 azalma oldu. Bu da bizim 500 milyon ile 1 milyar dolar arasında zarara uğramamıza neden oldu."

Türk derisine logo bulunacak

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay

da Türkiye'de üretilen deri ürünlerinde el emeğinin yoğun olduğunun ön plana

çıkarılması gerektiğini belirterek, bu nedenle bundan sonra Türk deri ürünlerinde logo bulunacağını söyledi. Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Osman Güneş ise vatandaşların yurtdışından gelen suni deriye ucuz olduğu için ilgi gösterdiğini ifade ederek, logolu olması uygulamasına geçilmesinin önemine değindi.

Kapasite atıl kaldı

Ege Bölgesi Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Şener Altıncezve de 90'lı yıllarda sektörün parladığı dönemde elde edilen teknoloji ve kapasitenin, bugün piyasanın durumu nedeniyle atıl durumda kaldığını söyledi.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Ramazan Hazar ise konuşmasında, artan maliyetlere dikkat çekerek, "Dolar kuru 1.7 YTL olduğu zaman bir ceketin işçilik maliyeti 25-30 dolar civarındaydı. Bu rakam bugün 90-110 dolar seviyesine çıkmıştır. Fakat günümüzde bazı Uzakdoğu ülkeleri, ürünü müşteriye satış kârıyla beraber 50-60 dolara satıyorlar. Bu ülkeler haksız rekabet ile bize rakip çıkıyor ve sektörde tehdit uyandırıyor" dedi.


Dericilerin umudu uzak pazarlar

Türkiye deri sektörünün ihracatta pazar çeşitlemesine gidemediğinden yakınan Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Mahmut Yeşil, "Sektörü, Rusya Federasyonu ve bölge ülkelerinin dışında ABD ve Japonya gibi yeni pazarlara yönelmesi gerekiyor" dedi. Yeşil, ortalama yıllık 3 milyar dolar olan deri ihracatının bu pazarların da eklenmesiyle birlikte 5 milyar dolara ulaşacağını söyledi.


Dünya Gazetesi 22.11.2007

Hüsnücan Sayım

No comments: