Wednesday, November 7, 2007

Google telefonu için son iki hafta

Ne zaman çıkacağı, kim tarafından üretileceği, nasıl olacağı konusundaki söylentiler bitmek bilmeyen GPhone için son viraja girildi.

Google'ın mobil iletişim sektörüne yapacağı giriş, dünyada en çok merak edilen ve heyecanla beklenen gelişmeler arasında başta yer alanlardan birisi. Google'dan bu konu ile ilgili yapılacak açıklama giderek yaklaşırken, internet devinin servis sağlayıcılarla cep telefonu ile ilgili ayrıntılar için görüşmeler sürdürdüğü belirtiliyor. Cep telefonu ile ilgili denetimi mümkün mertebe elinde bulundurmak isteyen Google, servis sağlayıcıları bu yönde ikna etmek için de çabalarını sürdürüyor.

Google cep telefonunda verilecek arama, harita, görüntülü içerik, e-posta gibi servislerin Google tarafından Google Maps, YouTube, Gmail üzerinden sağlanacak. Uygulamaların üzerinde çalışacağı platformun açık kaynak kodlu olmasını isteyen Google'ın bu isteğine, servis sağlayıcılar ve cep telefonu üreticileri şiddetle karşı çıkıyor. Kapalı kaynak koda sahip işletim sistemleri için uygulama geliştirmek isteyenlerle ciddi ödemeler karşılığında anlaşmalar yapan servis sağlayıcılar, Google'ı memnun ederken kendileri de ciddi bir gelirden mahrum kalmak istemiyor.

iPhone ile cep telefonu pazarına önemli ve hızlı bir giriş yapan Apple Steve Jobs'un yaptığı duyuru ile iPhone için üçüncü parti yazılım geliştirmelerine açılacağını ilan etmişti. Şubat ayında yayınlanacak olan yazılım geliştirme paketi sayesinde iPhone için herhangi bir ücret talep edilmeksizin uygulama geliştirilebilecek. Google'ın partner olarak kimi seçeceği konusundaki merakı giderek bir haber ise Wall Street Journal gazetesinde yayınlandı. Haberde ABD'deki Google ortağının T-Mobile olacağı ileri sürülürken, Avrupa'da ise Orange ve 3'ün servis sağlayıcı görevini üstleneceği ileri sürüldü. Donanımın hangi firma tarafından geliştirileceği konusundaki söylentiler de uzun süredir olduğu gibi LG ve HTC etrafında yoğunlaşıyor. Uzun bir süredir vizyonda olan bu filmin nasıl bir sonla biteceğini görmek için iki hafta daha beklememiz gerekecek.

Kaynak: http://www.marketingturkiye.com/Haberler/Detay/?no=9575

İREM YILDIZ
07.11.2007

No comments: