Sunday, November 11, 2007

Mayıncıya yatırımımız yok, müşteri işlemiydi

Kadife Şahin

Oyakbank'ı 2 milyar 673 milyon dolara almak için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) onay bekleyen ING Bank'ın Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, "2004'te bir mayın üreticisi şirketinin hisselerine yaptığımız işlem bizim değil müşteri adına yapılan bir işlemdi" dedi.
Rekabet Kurumu'nun Oyakbank alımı için önceki gün olumlu görüş açıkladığı ING grubu dünyada 50 ülkede faaliyet gösteriyor ve banka büyüklükleri sıralamasında dünyanın 12'nci bankası olarak gözüküyor.


'Türkiye'de olmak isteriz'
Amsterdam'da Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen Eli Leenaars, "ING, biyolojik, uranyum veya nükleer silah üreticilerini kesinlikle finanse etmiyor. 2004'te kendimiz için değil bir müşterimiz adına STE (Singapore Technologies Engineering) adlı şirkete yatırım yapıldı. ING, STE'nin mayın üretiminde yer aldığını öğrenince 2005'te tüm hisseleri elden çıkardı. Bu nedenle içimiz rahat" dedi.
Oyakbank talebinin incelemesi sürecinde STE'yle ilgili haberlerin yayımlanmasından sonra Ankara'ya gelerek BDDK yetkilileriyle görüştüklerini ve gereken tüm belgeleri ilettiklerini söyleyen Leenaars, şöyle dedi: "Çok net söylemek istiyorum. ING üreticileri finanse etmiyor. ING biyolojik silahların uranyum üretiminin ya da nükleer üretimine herhangi bir destek vermez. Bu bizim idealimizle kesinlikle uyuşmuyor."
ING'de çoğunlukla hisselerin kurumsal hissedarlara ait olduğunu ve ve burada payların yüzde 5'i geçmediğine söyleyen Leenaars, "STA'daki 5 milyon dolarlık yatırım bizim müşterilerimizden birinin parasıydı. Hiç bir şekilde STE'yi finanse etmedik" dedi.
BDDK'dan Oyakbank için onay beklediklerini onayın çıkmaması halinde bir B planlarının bulunmadığına belirten Leenaars, Türkiye'de yer almak istediklerini kaydetti. ING'nin çok güçlü bir sermaye tabanının bulunduğunu ve Türkiye'de büyümek istediklerini anlatan Leenaars, "Türk merciilerine sonsuz bir saygı duyuyoruz. Türkiye'ye olan sermaye yatırımı sözümüzü tutmak isteriz" dedi.


Miliyet 11.11.207


Hüsnücan Sayım

No comments: