Tuesday, November 6, 2007

Wikipedia'nın en 'yaratıcı' yazarları: CIA, Vatikan, Exxon

Herkesin katkısına açık sanal ansiklopedi Wikipedia, CIA, Vatikan, Walmart, ExxonMobil'in sürekli tahrifatına uğradığını açıkladı

LOS ANGELES - İnternette herkesin katkısına açık olup bedava hizmet veren sanal bilgi pınarı Wikipedia, 250 dilde 7.5 milyonu geçen sayfa sayısıyla gelmiş geçmiş en büyük ansiklopediye dönüşürken, dünyanın hâkim güçlerinin müdahalelerinden mustarip. Wikipedia'yı dışardan güncelleyenlerin kimliğini saptayan 'Wikipedia Tarayıcısı' isimli sanal araç, yazıların içeriğini sürekli değiştirmeye çalışan kurumları saptadı: CIA, Vatikan, Britanya İşçi Partisi, ExxonMobil, WalMart, Disney, Sony vbg... Bu kurumlar, Wikipedia'daki 'özgür ortamı', kendileri açısından potansiyel olarak tehlikeli gördükleri bilgilerin imhası ve tahrifi amacıyla kullanmış.

CIA'den Ahmedinecad'a 'Öööö!'
Tarayıcı'ya göre, CIA ağından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın profili üzerinde güncelleme yapan kişi, iyice coşup başkanlık planları bölümünün altına 'Öööö!' nidasını da eklemiş. CIA, eski başkanlar Ronald Reagan ile Richard Nixon'ın biyografileri üzerinde de güncelleme yapmış. Başkan George W. Bush'un Cumhuriyetçi Partisi, Irak Baas Partisi sayfasının 'Saddam sonrası dönem' bölümüne 'ince ayar çekmiş.' Bu bölümdeki 'ABD liderliğindeki işgal' ifadesi 'ABD liderliğindeki özgürleştirme' olarak değiştirilmiş. Demokrat Parti de, aşırı muhafazakâr radyo programcısı Rush Limbaugh'un sayfasına 'el atmış.' Limbaugh, 'ahmak, ırkçı ve bağnaz' diye nitelenirken, 'Çoğu dinleyicisi hukuken zihinsel özürlüdür' eki yapılmış.
Vatikan ise Kuzey İrlanda'da IRA bağlantılı Sinn Fein partisinin lideri Gerry Adams'ın sayfasını güncellemiş. Vatikan, Katolik Adams'ın 1971'deki bir çifte cinayette kullanılan arabada parmak izlerinin bulunduğu iddia edilen 2006 tarihli gazete haberlerine verilen linkleri kaldırmış. Vatikan ağından, Katolik azizler, Mormon Kilisesi ve Scientology tarikatına ilişkin sayfalarda da değişiklik yapılmış. Britanya İşçi Partisi'nin merkezinde çalışan biri de, İşçi Partili Öğrenciler Grubu için girilen yazıları tahrif etmiş. 'Grup, halkın içinden gelen siyasiler yerine kariyerist politikacılar tarafından ele geçirildi' ifadesi kaldırılmış.

Alaska'daki petrol faciasına rötuş
Şirketler de Wikipedia'ya uğramayı ihmal etmemiş. En büyük petrol şirketi ABD'li ExxonMobil, 1989'da Alaska'da yol açtığı çevre felaketiyle ilgili bazı 'düzenlemeler' yapmış. Exxon Valdez adlı tankeri, resife çarpıp Alaska denizine 50 bin ton petrol sızdırdığı için tazminat cezası alan şirket, "ExxonMobil, 32 bin Alaskalı balıkçıya ödemesi gereken 5 milyar dolar tazminatı hâlâ ödemedi' ifadesini şu şekilde değiştirmiş: 'ExxonMobil, tazminatın 300 milyonluk kısmını hemen ve gönüllü olarak ödedi.' En büyük perakende market zinciri Wal-Mart da, 'Wal-Mart'taki maaşlar, diğer perakande şirketlerindekinden yüzde 20 azdır' ifadesini, 'Wal-Mart'taki maaşlar, federal asgari ücretin iki katıdır' diye değiştirmiş. (bbc, Times)

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=230182

Hüseyin Acar

1 comment:

Marketers discussing marketing & markets said...

Herhangi bir görüşe, ürüne, akla gelebilecek herşeye destekçi sağlamak için çok etkili bir yöntem. Özgürlük ve etik karşı karşıya. Böyle bir özgürlükte ya da rahatlıkta, Hittler'in, bir başkasının ağzından, kendini gelmiş geçmiş en büyük hümanist diye tanıtması mümkün.

Hüseyin Acar