İstanbul 2010 Avrupa Başkenti
Kaynak : www.istanbul2010.org/tr/haberler_02.html
www.istanbul2010.org/tr/istanbul_2010.html
www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=184183
www.ntvmsnbc.com/news/367233.asp
İstanbul’u Marka kent haline getirecek bu büyük proje’de, İstanbul, medeniyetlerin buluşma noktası olması sebebi ile toprak, hava, su ve ateş ile temsil ediliyor. Proje kapsamında İstanbul’un 2010’a kadar 31 milyon avro,2010’da ise 65 milyon avro harcaması planlanıyor. Yani hedef kadar harcanacak miktar da büyük.
Amaçlar arasında 5,5 milyon turist çeken ülkemizin, turist sayısının 15 milyon’a çıkarılması, turist kalitesinin aynı oranda yükselmesi, kentsel dönüşüm projeleri ile yaşam kalitesinin artırımı, yeni kültür mekânları, müzeler, iş sahaları, uluslararası projeler yer alıyor…
Fakat bu proje ile ilgili bazı eleştirileri göz ardı etmemek gerekiyor;
Proje içeriğinde halkın payının bu projenin başarılı olmasında çok önemli bir yeri olacağı söyleniyorken, Marka kent’in ilk müşterisi olacak olan İstanbul halkı’nın düşünce ve en önemlisi duygularının dikkate alınmadığı görülüyor. Bunun en önemli örneklerinden biri olarak tüm sanatçıların ve halkın aylarca yaptığı protesto’lara rağmen, tarihi Muhsin Ertuğrul Tiyatro’sunun yıkılmış olması, bununla beraber mimarisinin “80’ler mimarisi dikkate alındığında” oldukça ilgi çekici olduğu birçok Mimar tarafından vurgulanan AKM’nin restore edilmek yerine yıkılarak yenisinin yapılacak olması sayılabilir.
Kaldı ki, Proje’nin iş adamları, dernekler, şirketler ve sponsorluklar ile destekleniyor olmasına ek olarak halk’tan benzin’e eklenen bir vergi ile bu proje’ye destek olmasının istenmesi, ekonomik şartlar ve piyasalardaki durgunluk dikkate alındığında, KISMEN’de olsa halkı bu üründen uzaklaştırabileceği düşünülebilir.
Diğer önemli bir eleştiri ise bu proje’nin sanat yönetmeninin mutlaka uluslararası çapta, tanınmış ve çevresi olan bir kişi olması gerekliliği.Ancak şu ana kadar bu yönde Kartal ve Küçükçekmece projeleri için yapılan seçmeler dışında, herhangi bir açıklama yapılmadı, keza gözle görülür ortaya çıkmış “Proje bazında” belirgin bir hareket İstanbul’da dikkat çekmiyor. Tam aksine Proje Kurul uyelerinin devlet yöneticilerinden oluştuğu görülüyor. Bu da ürünün Vizyon’unun uluslararası çerçevede ne oranda ilgi çekebileceğine bir soru işareti daha ekliyor.
Gelmek istediğim nokta şu ki; İstanbul ilk ve son kez, Avrupa başkenti olmaya hazırlanıyor. Dolayısı ile bu çok önemli bir fırsat. Kaldı ki, AB tarafından ek ödemeler ile oldukça yüklü ödenek dahi sağlanıyor, fakat geçtiğimiz dönemlerde yıkılmaması gereken tarihi binaları kolayca yıkan, Bizans kalıntıları üzerine köhne binalar diken yönetim, bu şansı ne kadar doğru kullanacak; İstanbul halkının bu ürüne tepkisi ve duruşu ne olacak! Bana kalirsa , Akan maddi kaynak ile, her şekilde bu Proje “kendi içinde kısmen “ başarılı olacak , İstanbul Marka Kent unvanını kolayca taşıyacak çünkü aslında konumu itibari ile zaten yıllardır taşımaya alışık olduğu bir unvan bu. Ancak yönetimin eleştirileri dinlemesi mutlaka ki bu getiriyi 2’ye katlayacak ve kente yeni bir vizyon getirecek. Bu konuda en fazla iş yönetime düşüyor. Çünkü İstanbul halkı’nın İstanbul için her şeyi yapabileceği zaten aşikâr!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment