Sunday, December 16, 2007

Pazarlama Savaştır.

Pazarlama Savaştır.

En iyi pazarlama kitabını yazmış olan kişi bir Harvard profesörü değildi.General Motors,General Electric ya da Procter& Gamble'de yetişmiş biri de değildi.
Bizce pazarlama üzerine şimdiye kadar yazılan en iyi kitap,Prusya'lı bir emekli general olan Karl von Clausewitz tarafından kaleme alınmıştır.1832 yılında yayımlanan Savaş Üzerine adlı bu kitap bütün başarılı savaşların ardında yatan stratejik ilkeleri ortaya koyar.
Clausewitz büyük bir savaş filozofuydu.Onun fikir ve yaklaşımları 150 yılı aşkın bir süredir yaşıyor.Bugün West Point,Sandhurst ve St.Cyr gibi harp okullarında Savaş Üzerine'ye sürekli atıfta bulunulmaktadır.
Kitabın kaleme alındığı günden bu yana savaş köklü değişiklikler geçirdi.Tank,uçak,makineli tüfek ve bir sürü yeni silah ortaya çıktı.Ama Clausewitz'in fikirleri bugün de 19.yüzyılda olduğu kadar geçerlidir.
Silahlar değişse de savaşın kendisi,bunu ilk farkeden kişi olarak Clausewitz'in dediği gibi,değişmeyen 2 özelliğe dayanır:Strateji ve taktik.Onun savaşın stratejik ilkeleri üzerine getirdiği net açıklamalar 21.yüzyılda da askeri komutanlara yol göstermeye devam edeceğe benziyor.

Jack Trout-Al Ries
"Pazarlama Savaşı"

Serdar Deniz Erkök 107604120

No comments: