Monday, December 17, 2007

Vertu, Türkiye'ye telefon yetiştiremiyor

Telefonların Porcshe'si, mücevher değerindeki Vertu'yu Türk zenginler çok tuttu. Fiyatı 4 -35 bin Euro arasında değişen, üzerindeki, mücevherleri işlemek tamı tamına bir hafta harcanan Vertu'nun Global Ticari Pazarlama Müdürü Helen Comley Türkiye'de lüks telefon markası satmanın Batı Avrupa ülkelerine göre daha kolay olduğunu belirtiyor ve ekliyor: ''Türkiye'ye lüks telefon yetiştiremiyoruz.''
Vertu, dünyanın ilk ve tek el yapımı telefonu. Üzerindeki mücevherleri işlemek bir hafta alıyor. Kullanılan vidalar tek tek elle yerleştiriyor. Üzerindeki deri bile elle dikiliyor. Ve cep'te bu lüksü yaşamak isteyenler, gözlerini kırpmadan modeline göre 4 bin ila 35 bin Euro arasında bir fiyat ödeyebiliyorlar.
Mayıs 2005'te Türkiye'de satış yapmaya başlayan Vertu'nun Global Ticari Pazarlama Müdürü Helen Comley, Türkiye'de beklediklerinin üzerinde bir ilgi gördüklerini belirtiyor. 35 bin Euro'luk mücevherli telefon için Anadolu'dan iki adet sipariş alan Vertu, kesin rakam verilmemekle birlikte Türkiye'de yıl sonuna kadar yaklaşık bin kişi tarafından kullanılıyor olacak. Bir yılda dünyada da yüzde 150'nin üzerinde büyüyen Vertu, hem yeni modeli hem de Türkiye'deki yeni satış noktaları ile satışlarını ikiye katlamayı hedefliyor.
Vertu, dünyanın en büyük cep telefonu şirketi olan Nokia'nın bir yan şirketi olarak kuruldu. Ancak Nokia kitlesel satış yaparken, Vertu'nun bir telefondan ziyade, adeta bir mücevher niteliğinde ürün olması hedefleniyordu. Bu hedefi gerçekleştirmeye başlayan Vertu, şu anda 41 ülkede 358 satış noktasında pahalı saat ve mücevherlerin satıldığı vitrinlerde yerini almış bulunuyor. Türkiye'de de dokuz noktada satışı yapılıyor bu telefonun.
Vertu'nun Global Ticari Pazarlama Müdürü Helen Comley özellikle Türkiye pazarında sürprizle karşılaştıklarını belirtiyor. Birçok lüks markada olduğu gibi Vertu telefonlarında da talebin arzdan daha fazla olduğunu belirtiyor. Özellikle Türkiye'de Vertu telefonların ülkeye gelmeden önce sipariş edildiğini ya da satışına başlanmasından birkaç gün içinde stokların erdiğini vurguluyor ve ''Şu anda Vertu için arzdan iki katı daha fazla talep var. Özellikle yeni seri Vertu telefonlarda satışların, Türkiye'de ikiye katlanması bekliyoruz'' diyor Comley.
http://www.ekonomist.com.tr/teknoloji/02494/

Konumlandırmasını yüksek lüks bir şekilde yapmış olan ve Türkiye'de söylenenlere göre iyi bir pazar yakalamış olan Vertu cep telefonu lüks kesime hitap etmektedir. Arzdan iki kati daha fazla talep olduğunu dile getirmek ciddi bir kesimin Türkiye'de Vertu'nun yeni çıkacak olan modellerini beklemesini göstermektedir. Nokia'nın bir yan şirketi olarak kurulmuş bu telefonun, rakiplerinin arasında klasik cep telefonları olduğunu zannetmiyorum. Düşündüğüm kadarıyla bu kadar yüksek bir fiyata satıldığına ve kalitesinden ödün vermeyen bu telefon; fiyatını premium stratejiye göre uygulamıştır. Pazarlama açıklamalarında en dikkati çeken nokta ise, el yapımı cep telefon olarak pazara girmesidir. Çünkü teknolojik olarak; diğer cep telefonlarından pek bir farkı olduğu açıklamalarda dile getirilmemektedir.

İREM YILDIZ

No comments: