Tuesday, December 11, 2007

Kitap var, e-kitap var







Amazon.com’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, online kitap satışında yakaladığı başarıyı e - kitap okuyucusu Kindle ile sürdürme peşinde. Kindle, Sony ile ciddi rekabete hazırlanıyor.
26 Kasım 2007 Pazartesi
Şükrü Andaç
Dünyanın en büyük kitap satıcılarından biri olan internet şirketi Amazon.com, şimdi de e-kitap işine girdi. Amazon.com’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, Noel alışverişleri öncesinde Kindle adlı e-kitap cihazını tanıttı. ABD’de 399 dolar fiyatla satılacak olan Kindle, cep telefonu şebekesi üzerinden e-kitap yüklenmesine imkân tanıyor. İçerisine 200 kitap alan Kindle’a kitap yüklemenin oldukça basit olduğunu söyleyen Bezos, işlemin bir dakikayı bile almadığına dikkat çekti. Bu ürünün geliştirilmesi için 3 yıl çalıştıklarını açıklayan Bezos, Kindle’ın Wi-Fi ile çalışmamasının büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Bezos, 289 gram ağırlığındaki ürünün cep telefonu gibi çalışan bir cihaz olduğunu telefondan farkının ise yazılım, yükleme, fatura ve yıllık kontrat gibi detaylar içermemesi olduğunu sözlerine ekledi.Yüzde 90’ı 'En çok satan kitaplar’ olmak üzere 90 bini aşkın kitabın cihaza yüklenebileceğini söyleyen Bezos, kitapların ortalama 9.99 dolarlık fiyatla satılacağını açıkladı. Amazon.com bunun yanı sıra gazete, blog ve dergilerin elektronik versiyonunun da Kindle ile okunacağını bildirdi.



Aylık gazete aboneliğiÖrneğin New York Times’ın aylık aboneliği için 13.99 dolar ödenirken, Wall Street Journal aboneliğine aylık 9.99 dolar ödenecek. Bu fiyatlarda mobil internet bağlantı ücreti de var. ABD’de Sprint ile anlaşan Amazon.com böylece mobil şebekeler üzerinden her an her yerde e - kitapların Kindle’a yüklenmesini sağlıyor. Kindle ayrıca web üzerinde gezinti yapılmasını da destekliyor.


Rekabette yeni dönem


Tabii ki Amazon.com’un Kindle’ı bu alanda teknolojide bir ilk değil. Piyasada şu anda satılan birçok e-kitap okuyucusu cihaz var. Bunlar, eBookwise 1150 (140 dolar), Sony Portable Reader PRS-500 (280 dolar) ve iRex Technologies iLiad (699 dolar) olarak sıralanabilir. Elektronik kâğıt ve mürekkep teknolojisinin kullanıldığı bu cihazların batarya süresine gelince Amazon Kindle, 30 saat boyunca kesintisiz kitap okunmasını sağlarken, eBookwise 1150 ve iLiad 15 saat, Sony’in cihazı 4 saat batarya ömrüne sahip. Bu okuyuculara e-kitap yükleme yöntemleri de birbirinden farklılık gösteriyor. Kindle, cep telefonu şebekesini (3G’nin bir versiyonu olan EVDO) kullanırken, eBookwise 1150 modem, Sony PRS-500 USB, İLiad ise Wi-Fi ve Ethernert kart üzerinden e-kitap yüklenmesini sağlıyor.


Selin Cemile YILDIRIM

No comments: