Tuesday, December 18, 2007

Tofaş, Minicargo'dan sonra Peugeot ve Citroen için Doblo da üretecek

2017'ye kadar hafif ticari araç üretimi konusunda ortaklık yapan Fiat ve PSA Grubu (Peugeot-Citroen), Tofaş tarafından üç marka için Bursa'da üretilecek Minicargo projesinden sonra Doblo'yu da bu ortaklığa dahil etmeyi planlıyor. Bu planın gerçekleşmesi halinde 2008 yılında piyasaya çıkacak yeni Doblo, Fiat'la birlikte Peugeot ve Citroen markaları için de Tofaş tarafından üretilecek.

1978 yılından bu yana ortaklaşa hafif ticari araç üretimi yapan ve bu ortaklığı 2017 yılına kadar sürdürmek için anlaşma imzalayan İtalyan Fiat ve Fransız PSA Grubu (Peugeot Citroen), Türkiye'yi bu ortaklığın üretim üssü yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl Tofaş'ın lisansıyla Bursa'da hafif ticari araç sınıfında yer alan Minicargo projesinin üretimi için imza atan Fiat ve PSA Grubu, şimdi de Doblo'yu bu ortaklığa dahil etmek için hazırlanıyor. Anlaşmanın imzalanması halinde Tofaş, hafif ticari araç sınıfında yer alan Minicargo projesinde olduğu gibi Doblo'yu da 2008 yılından itibaren üç marka için Bursa'da üretecek.

TÜRK OTOMOTİVİNDE DEVRİM: Tofaş, Fiat ve PSA Grubu tarafından geçtiğimiz yıl imzalanan ve Türk otomotiv sanayiinde devrim sayılabilecek anlaşmayla birlikte, Bursa'da 2008 yılından itibaren 380 milyon dolar yatırımla yılda 160 bin adet Minicargo üretilecek. Üç marka için üretilecek ve yüzde 95'i ihraç edilecek Minicargo'nun ardından, Fiat ve PSA Grubu Tofaş tarafından 6 yıldan bu yana 500 bin adedin üzerinde üretilen Doblo'da bu ortaklığa dahil edilecek.

ORTAK ÜRETİM 360 BİNE ÇIKIYOR: Bu planın gerçekleşmesi halinde 2008 yılında tamamen yenilenecek Doblo'nun Tofaş tarafından üretimi devam edecek. Ama asıl önemlisi yeni Doblo bu tarihten itibaren Fiat'ın dışında Peugeot ve Citroen markaları için de üretilecek. Konuyla ilgili anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanması beklenirken, şu an yılda 120 bin adet üretilen Doblo'nun bu anlaşmayla birlikte üretim kapasitesinin kademe kademe 200 bin adede çıkması bekleniyor. Bu da Tofaş'ın Fiat ve PSA Grubu ortaklığı için 2008'den itibaren 360 bini bulan bir ortak üretim yapmasını beraberinde getirecek. Fiat ve PSA ortaklığıyla Türkiye dışında gerçekleşen bir diğer hafif ticari araç üretimi ise İtalya ve Fransa'da gerçekleşiyor. Fiat markası altında Ducato, Peugeot markası altında Boxer ve Citroen markası altında ise Jumper olarak üretilen araçların iç ve dış tasarımları tamamen aynı. Bu ortaklıklık dahilinde yılda 390 bin adet araç üretilirken, bugüne kadar 4 milyona yakın araç üretildi.

500 bin adet üretildi, 54 ülkeye satılıyor

BURSA'daki Tofaş tesislerinde 6 yıldan bu yana 500 bin adedin üzerinde üretilen ve 120 milyon Euro'luk yatırımla geçtiğimiz yıl yenilenen Fiat Doblo, Amsterdam Avrupa Ticari Araçlar Fuarı'nda 'Yılın Hafif Ticari Aracı' seçilmişti. Doblo üretiminin yüzde 90'ı dünyanın 54 ülkesine ihraç ediliyor.

Doblo nereden nereye geldi

2000 Eylül'ünde üretimine başlanan Fiat Doblo ilk yıl içinde 100 bin adet üretilerek bir rekora imza atmıştı.

Üretimin yüzde 90'ı dünyanın 43 ülkesine ihraç edildikten sonra bugün ihracat yapılan ülke sayısı 54'e ulaştı.

Tofaş'ın Bursa'daki fabrikasında üretimine başlanan Doblo, geçtiğimiz 6 yıl içerisinde İtalyan Fiat'ın hafif ticari araç segmentindeki lokomotif modeli oldu.

Fiat Doblo, Avrupa'da yüzde 10'nun üzerinde bir pazar payı elde ederken, İtalya'da yüzde 40 ile pazar lideri konumunda bulunuyor.

Şimdiye kadar 500 bin adetin üzerinde bir üretim rakamına ulaşan Doblo, tamamı Tofaş tarafından karşılanan 120 milyon Euro'luk yatırımla yenilendi.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4376656&tarih=2006-05-08

Yorum:
Tofaş’ın Bursa da üretimine başladığı ve yeni bir segment yarattığı bildirilen Türk otomotiv sektörünün en önemli projelerinden biri olan Minicargo’nun otomotiv sektöründe bir ilk olma özelliğine sahip. Tofaş, 10 yılda 1 milyon 187 bin Minicargo ihraç edip Türkiye'ye 11 milyar dolarlık döviz girişi sağlanması düşünülmekte. Peugeot'nun dünya başkanı Frederic Saint Geours, Minicargo'nun Türkiye, Fransa ve İspanya'da olmayan bir segmente hitap ettiğini, böyle bir segmente büyük şehirlerde iş yapmak isteyenlerin ihtiyacı olduğunu belirtti. Fiat, Peugeot, Citroen şirketleri fikri mülkiyeti Tofaşın elinde bulunan bu araca kendi logolarını takacak vede farklı isimler verecek. Asıl sorun tamamen aynı aracı kullanacak olan bu üç şirketin birbirlerinden nasıl farklılaşacağı? Aynı teknik ve görünüm özelliklerine sahip araçlar arasında en dikkat çekicisi Minicargo Combi’yi ’Nemo Concetto’ ismiyle vitrine çıkartmaya hazırlanan Citroen. Aracın hem iç hem dışını ’Balık Nemo’ gibi tasarlamış, turuncu ve beyaz renkleri kullanmış. Bu aracı geliştirmek için Walt Disney’e para ödeyen Citroen, bu modelle çocuklu aileleri de hedeflediğini ortaya koyuyor.


Deniz YILMAZ
107604144

No comments: