Sunday, May 25, 2008

EXOTIC MEYVE SULARI

‘En taze’ meyve suyu İngilizlerin oldu

Yeni şirketler / Serkan Arman

Türkiye’nin ilk ve tek taze sıkılmış meyve suyu üreticisi Exotic, Londra merkezli yatırım fonu Ashmore Group’a satıldı.

Ashmore, son dönemde Türk firmalarına olan ilgisiyle dikkat çekiyordu. Exotic’in yüzde 99’unu satın alan Ashmore, geçen ay da 42 yıllık elektrikli küçük ev aletleri üreticisi Arzum’un yüzde 49’unu portföyüne katmıştı. Exotic meyve suları 10 yıldır Ge-Ta Tarım tarafından Kartal’da üretiliyordu. Hiç konsantre kullanmayan şirket, fabrikada taze sıktığı portakal, greyfurt, nar, havuç, muz ve çilekleri şişeleyerek özellikle süpermarket, havalimanı ve otellere satıyordu. Ge- Ta Tarım’ın iki ortağı Özbek Özşahin ve Namık Yarman, Exotic’i Ashmore’a ait Hollanda merkezli Fresh Fruit Juice BV şirketine devretti. Fresh Fruit Juice da Türkiye’de Exotic Gıda adlı bir şirket kurarak, Exotic’i bu şirket bünyesine taşıdı.

Tüm Türkiye’ye yayılacak

Exotic Gıda’nın ortaklarından Oyal Bayrak, “Exotic ürünleri bugün sınırlı sayıda noktada ve ağırlıklı İstanbul’da satışa sunuluyor. Önümüzdeki en büyük fırsat, Exotic ürünlerinin Türkiye genelinde daha etkin olarak tüketicilere sunulması. Planımız, daha agresif bir yaklaşımla Exotic’in dağıtım ağını genişletip ciddi yatırımlarla markayı yaygınlaştırmak. Şu an yeni fabrika kararımız yok. Ama artan taleple gündeme gelebilir. Hedefimiz konsantreden olmayan meyve suyu kategorisini geliştirmek ve Exotic’i Türkiye genelinde yaygınlaştırmak. Daha sonra ihracatı da düşünebiliriz” diyor. Ashmore’u temsilen Alman Klaus Müllner ve Avusturyalı Robert Romain, Exotic yönetimine girdi. Aynı isimler Arzum yönetimine de dahil olmuştu. 1992’de Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu’nun parçası olarak kurulan Ashmore, 1999’da bağımsız bir şirket oldu. 36.3 milyar dolarlık bir fon yöneten Ashmore, 2006’da Londra Borsası’nda işlem görmeye başladı.

2.5 milyon litre üretiliyor

Exotic meyve sularının raf ömrü uzun olmadığından kısa sürede tüketilmesi gerekiyor. Taze sıkılmış meyve suyunun bozulmasına, meyve suyunun oksijenle teması, sıcak hava ve meyve kabuğundaki mikroorganizmalar neden oluyor. Exotic’te kullanılan meyveler, Amerikan FMC marka makinelerle günlük sıkılıyor. Meyveyi kabuğundan ayırarak sıkan bu makineler kabuktaki mikroorganizmaların suya karışmasını minimuma indiriyor. Sıkım anında şişelenen meyve sularının oksijenle teması da kesiliyor. 15 gün dayanma süre olan Exotic, yılda 2.5 milyon litreye yakın üretiliyor.

KAYNAK
http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=ekonomi&ArticleID=758625&Date=24.05.2008&ver=87

YORUM

Yabancı yatırımcılar için ülkemiz şuanda çok cazip fırsatlar sunmakta olduğundan birçok Türk firması yabancı yatırımcıların odak noktası konumuna gelmiş bulunmaktadır. Türkiye’de kısıtlı sermaye ile kurulan ve bulunduğu sektörde başarılı olan firmalar belli bir büyüme noktasından sonra finansal sorunlar nedeniyle yeni yatırımlar yapamıyorlar ve daha fazla büyüyemiyorlar. Satışların artması için sadece ürün yeterli olmamakta, büyümeyi destekleyen bir finansal yapının da olması gerekmektedir. Finansal olarak tıkanan, nakit akışında sorun yaşadığı için yatırım yapamayan firmaların yardımına yabancı yatırımcılar koşuyor. Son zamanlarda Türkiye’de birçok yabancı yatırımcılar ile Türk firmaları arasında birçok satın alma veya ortaklık kuruldu. Exotic meyve sularının satışında firmanın borçları nedeniyle değil de büyümek için finansal kaynağa ihtiyacı olduğu ve bu nedenle satıldığı unutulmamalıdır. Londra merkezli bir fon tarafından alınan Exotic Gıda elde ettiği finansal güç ve pazarda tek olma avantajını iyi kullanırsa Türkiye’de hızla büyüyecektir. Günümüzün en önemli trendlerinden olan sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konusundaki fırsatları iyi değerlendirmeleri ve markayı daha iyi tanıtmaları gerekecektir. Pazarda daha agresif olmayı amaçlamaları da Exotic markasının adını ilerleyen günlerde daha sık duyacağımızın göstergesidir.

AHMET GÖKALP SEÇKİN – 107604073

No comments: