Sunday, May 18, 2008

Koç, 354 milyon Euro’yu alıyor sigortada Allianz’dan boşanıyor

Koç Holding, sigortacılık sektöründen ilk çıkışını Allianz’la Türkiye’deki ortaklığını 354 milyon Euro alıp bitirerek yapıyor.

Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, "Bu anlaşma uluslararası yatırımcıların Türk ekonomisi ve sigortacılık sektörüne duyduğu güvenin, olumlu beklentilerinin göstergesi" dedi.

KOÇ Holding, Koç Allianz’daki hisselerini Alman sigorta devi ortağına satıyor. Koç Holding, Koç Allianz Sigorta A.Ş. ve Koç Allianz Hayat ve Emeklilik A.Ş. şirketlerindeki tüm hisselerini, Allianz SE’ye devretmek üzere anlaşma imzaladı. İki şirketin toplam değeri 782 milyon Euro (1 milyar 243 milyon dolar) olarak hesaplandığı, anlaşmayla Koç Holding’in 354 milyon Euro (562 milyon dolar) kaynak elde edeceği açıklandı. Hisse devrinin gerekli izinler sonrasında gerçekleşeceği belirtildi.

354 MİLYON EURO’YA SATTI: İmzalanan anlaşma ile Koç Holding’in, Koç Allianz Sigorta’daki yüzde 43.4 hissesi ile Temel Ticaret’in yüzde 3.7 hissesi, toplam 248 milyon Euro bedelle Allianz SE’ye devredilecek. Ayrıca Koç Holding’in Koç Allianz Hayat ve Emeklilik’teki yüzde 49 oranındaki hissesi de 125 milyon Euro bedel karşılığında Allianz SE’ye geçecek. Bu işlemler sonucunda 354 milyon Euro kaynak elde edecek olan Koç Holding’in söz konusu şirketlerdeki hissedarlığı tamamen sona ererken Allianz, Koç Allianz Sigorta’da yüzde 87 ve Koç Allianz Hayat ve Emeklilik’te yüzde 84.2 hisse ile kontrole sahip olacak.

ORTAKLIĞIMIZ BAŞARILIYDI: Koç Holding CEO’su Dr. Bülent Bulgurlu, Allianz ile son derece uyumlu ve başarılı bir ortaklık sürdürdüklerini ve Türk sigortacılık sektöründe öncü uygulamalara imza atarak sektörün en güçlü oyuncularından biri haline geldiklerini hatırlattı. Bulgurlu, "Bu anlaşma, uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisine ve Türk sigortacılık sektörüne duyduğu güven ve olumlu beklentinin en iyi göstergesi" dedi. Bulgurlu, Koç’un daha önce açıklamış olduğu ’Topluluk neticelerinde en yüksek paya sahip olan dört ana sektörde odaklanma stratejisinin’ kararlılıkla uygulandığını ve bu doğrultuda çok önemli bir adımın daha Allianz ile yapılan anlaşma sonucunda atılmış olduğunu belirtti.

KAYNAKLARIMIZI YATIRIMA YAPACAĞIZ: Bulgurlu, son zamanlarda açıkladıkları şirket satışları ile elde edecekleri kaynakların, bir yandan odaklandıkları alanlarda yapılacak yatırımlarla rekabet güçlerini daha da artıracağını, diğer yandan da olası riskler karşısında çok daha güçlü bir mali yapı oluşmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Sıra Yapı Kredi Sigorta’da

KOÇ Allianz’ın ardından Koç’un Yapı Kredi Sigorta’daki hisselerini de satarak, bu sektörden tamemen çıkması bekleniyor. Şubat ayında yapılan bir açıklama ile Yapı Kredi Bankası yönetim kurulunun, sigortacılık faaliyetlerinin elden çıkarma ve ortaklık da dahil, yeniden organize edilmesi için Merrill Lynch ve Unicredit CA IB AG şirketlerinden finansal danışmanlık hizmeti alarak çalışma yapılmasına karar verdiği duyurulmuştu.


YORUM:

Sektörde 2000'lerin başında başlayan yabancı sermaye ağırlığı,Koç Holding'in,Koç Allianz daki hisselerin satışı ile daha da kuvvetlendi.Koç Allianz daki hisse satışıyla beraber Sektördeki yabancı sermaya ağırlığı 80% lere yükseldi.Yabancı sermayenin sigorta sektörüne bu kadar angaje olması yabancı yatırıcımnın Türk Ekonomisine ve Sigorta Sektörüne verilen önemin önemli bir göstergesidir.Allianz gibi dünyanın en büyük 19. şirketinin böyle bir yatırıma girişmesi Türkiyeye verilen ve 10 yıl için 20 yıl için 20 milyar $ lık bir sektör olacağı düşünülen Sigorta Sektörü için önemli bir adım olacaktır.
Gelişmelere Koç Holding gözünden bakarsak,10-15 yıl önceki her sektör de rol sahibi olma devrinin yavaş yavaş geçerliliğini kaybettiğini,artık holdinglerin ve diğer büyük kuruluşlarının iş bazında değil sektörel bazda yoğunlaştıklarını görebiliriz.

Volkan Erdoğan -107604187

No comments: