Monday, May 26, 2008

Çocuklara 75 dolara güneş enerjili laptop

Nicholas Negroponte, fakir ülkelerde yaşayan çocuklar için düşük maliyetle bilgisayar üretip, hükümetlere satarak başlattığı OLpC hareketinin ikinci ürününü düzenlediği bir toplantıyla tanıttı.

Yeni model ürün, birinci sürümden daha farklı bir kullanıcı arabirimi, iki adet dokunmatik ekran ve yazılımla beslenen dokunmatik bir klavyeye sahip olacak.
XO-2 olarak adlandırılan sistem, yine bir dizüstü gibi iki panelden oluşuyor. Bu iki panele ayrı ayrı yerleştirilmiş iki farklı LCD ekran sayesinde bilgisayar adeta bir kitap gibi tutularak kullanılabiliyor. Teknolojik özellikleriyle birlikte çocukların kitap okuma alışkanlığını farklı bir kulvara çekmesi beklenen ürünün 2010 yılında piyasaya sürülmesi hedefleniyor.
Yeni XO-2, diğer adıyla 'kitap’ın tasarımı eski OLPC gönüllülerinden Mary Lou Jepsen tarafından yapıldı. Yeni model cihazın güneş enerjisiyle çalışacağı bildirildi. XO-2 aynı zamanda 1 Watt gibi oldukça düşük seviyede güç tüketecek. Bilgisayarda daha az malzeme kullanılarak, çevreye zararlı etkilerin yarıya indirilmesi hedefleniyor.
Bilgisayarın 75 dolar gibi oldukça düşük bir fiyatla satılması planlanıyor. Bilindiği gibi daha önceki versiyon 100 dolarlık fiyatla duyurulmuş, buna karşın maliyet artışlarıyla birlikte fiyat 188 dolara kadar çıkmıştı.
Bu arada ABD ve Avrupa ülkelerinde ticari olarak satılacak olan bu üründe bir yardım kampanyası düzenlenecek. Tek müşteri iki tane XO-2 satın aldığında, birini kendine alacak diğerini de fakir ülkelerdeki çocuklara bağışlayabilecek.

KAYNAK:

http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?prm=0,8714458&id=4592&ver=63

YORUM:

OLPC, tam adıyla "One Laptop per Child", 3. dünya ülkelerindeki çocuklara ucuz laptop sağlayarak eğitim - öğrenimlerine yardımcı olmayı amaçlayan bir hareket. OLPC'nin ilk modeli gibi XO-2 de Avrupa Birliği RoHS standartlarına uygun çevre dostu malzemelerden üretilmiş ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışıyor. Bundaki amaç, sağlıksız veya kısıtlı enerji kaynağı bulunan en uzak yerlerdeki çocuklara da ulaşabilmek. Uzun ömürlü ve dayanıklı tasarımının da yine aynı sebebe dayandığı görülüyor.

XO-2 yüksek performanslı laptopların hızına yetişemeyecek olsa da temel ihtiyaçları karşılayabilecek minimum enerji sarfiyatlı bir cihaz olduğu ve e-book okuyucusu olarak kullanılacağı düşünüldüğünde 75 $ gibi bir maliyetinin olması elektronikte çok büyük bir gelişmeye işaret ediyor. Günümüzde hareket özgürlüğü sağlayan Sony, LG gibi markaların küçük ekran boyutlu laptopları low voltage processor denilen daha az enerji harcayan daha uzun pil ömürleriyle geliyor fakat bu özellikler XO'nun aksine maliyeti arttıran unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Biz tüketiciler de istediğimiz teknoloji için yüksek fiyatlar ödemeye devam ediyoruz. Pazar, bilgisayar üreticilerinin yanında Intel ve Microsoft gibi işlemci ve yazılım devlerinin de gücüyle sürekli büyüyerek gelişiyor. Bu noktada, her ne kadar XO yoksul çocuklara ulaşmayı bekleyen bir cihaz olsa da, ileride gelişmiş özellikleriyle laptop pazarını zorlayacak bir konuma gelebilir mi sorusu akla geliyor. Nicholas Negroponte'un geçen yıl Intel'i XO'yu pazardan silmeye çalışmakla suçlaması da (ref: http://tech.blorge.com/Structure:%20/2007/05/21/negroponte-intel-trying-to-put-olpc-out-of-business/) bu endişenin bir parçası olabilir.

Umarım XO hem çocukların hem çevremizin yararına gelişmesini sürdürür ve teknoloji liderlerinden de bu konuda destek alabilir.

Pınar Delipınar
107604061

No comments: